Att läsa sig till stickning

Så ni vet när man går omkring på Akademibokhandeln och kollar på alla fina stickmönsterböcker och tänker för sig själv att jag hade köpt alla dessa om jag bara hade haft råd... (nej? bara jag?) Det är sant, stickböcker är dyra, och inte helt nödvändiga att skaffa sig. Särskilt inte när det finns så himla många fina mönster online! Men riktigt bra mönsterböcker har ändå sina fördelar: de brukar normalt innehålla massa fina bilder och tydliga instruktioner, så att man riktigt kan nöta in grunderna till olika tekniker!
 
Här är min personliga favoritbok, som har lärt mig typ allt jag kan om flätmönsterstickning och som har lagt grunden för de flesta av mina egna projekt: 
 
Vikingastickat och forntidens ornamentik (Elsebeth Lavold, 2006, Tukan förlag)
 
 
En tjusig och himla inspirerande bok med fina mönster och tydliga instruktioner, inkl. mindre detaljmönster som kan utnyttjas i egna projekt! Innehåller dessutom fascinerande trivia om olika mönster, hur gamla de är och från vilken del av världen de kommer... Rekommenderas varmt! 
 
Mer info: https://www.bokus.com/bok/9789176172407/vikingastickat-och-forntidens-ornamentik/
 
Andra böcker som jag personligen tycker verkar bra (har dock bara kollat på dessa på avstånd, har inte faktiskt testat att sticka efter dem): 
 
1. Sticka nordiska mönster: Vantar, mössor sockor (Johanna Wallin, 2016, Nordstedts förlag)
 
 
Passar för att lära sig strategin kring olika typer av projekt: hur man lägger upp och går tillväga för att sticka lite trixigare saker som vantar och sockor. 
 
"I den här boken kopplas klassiska mönster till sitt ursprung och genom historiska föremål väcks traditionella tekniker och vackra motiv till liv. Det kan vara solhjulet från Gotland, Ölandsrosor eller norska selbymönster. Boken innehåller 15 mönster som appliceras på vantar, mössor och sockor med fantastiskt vackert och personligt resultat. Naturligtvis följer noggranna diagram och beskrivningar med varje projekt och i den omfattande introduktionen ges tips på garner, stickor och annan utrustning". 
 
Mer info: https://www.adlibris.com/se/bok/sticka-nordiska-monster-vantar-mossor-sockor-9789113064956
 
2. Sticka flätor (Ivar Asplund, 2017, Bonnier förlag) 
 
 
Passar för att lära sig grunderna till flätstickning, vilket kan vara lite knepigt att lära sig på tu man hand. 

"Flätstickning ger något stadigare, tjockare och varmare plagg, som du med lite tur kan njuta av i decennier. Här finns beskrivningar på det mesta: tröjor och koftor, halsvärmare, pulsvärmare, slipover, sjal, halsdukar och mössor... Sticka flätorinnehåller 18 beskrivningar för dig som kan grunderna i stickning, eller är en ganska erfaren stickare. Boken innehåller också en flätstickningsskola med pedagogiska steg för steg-bilder som förklarar principerna bakom flätstickning och hur man kan experimentera med olika mönster för att uppnå olika effekt. Vi får också lära oss hur val av garn och fibrer, stickstorlek och garnfärger påverkar det färdiga resultatet". 

Mer info: https://www.adlibris.com/se/bok/sticka-flator-9789174245837
 
4. Stickarens stora mönsterbok: En inspirerande handbok med 300 mönster (Lesley Stanfield och Melody Griffiths, 2016, Ordalaget bokförlag)
 
 
Passar för att lära sig roliga mönster som kan omsättas i egna projekt! 
 
"En måste-ha-guide för alla stickare oavsett kunskapsnivå. Denna fullmatade bok innehåller 300 stick­mönster av alla tänkbara slag klassiska, tidlösa, splitternya, flätor, spetsar, bubblor, muscher alla skapade för denna bok av två stickdesigner... Varje mönster har en färgbild på det färdiga resultatet, en skriven instruktion och ett diagram. Ett praktiskt utvikningsblad innehåller alla vanliga stickförkortningar som används i boken. Varje kapi­tel inleds med basmönster för nybörjare och avslutas med mer avancerade tekniker. Sist i boken finns några uppslag med idéer och tydlig stickskola". 
 
Mer info: https://www.adlibris.com/se/bok/stickarens-stora-monsterbok-en-inspirerande-handbok-med-300-monster-9789174691665
 
Notera: detta är mina egna subjektiva åsikter och de är inte på något sätt att förväxla med sponsrad marknadsföring. Detta inlägg är bara avsett som inspiration. 
 

Kommentera här: